Onderhoud van hardsteen - Pieters Keukens

Onderhoud van hardsteen

Hardsteen, blauwsteen, arduin, kolenkalksteen of petit graniet is een kalksteen met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. De steensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten van zeelelies en diertjes met een kalkskelet die veelal op de zeebodem leven.

Een hardsteen of ook wel genoemd Arduin blad is populair vanwege het nostalgische en tijdloze karakter. Dit dankzij de typerende kenmerken die door de eeuwen heen ontstaan zijn.

Hardsteen is een zogenaamd afzettingsgesteente en bevat van nature kalk als grondstof, hierdoor is hardsteen gevoelig voor (voedings)zuren, frisdranken, sappen, vetten, chemicaliën en oliën. Dit uit zich in vlekken, kringen en verkleuringen. Dit is niet te voorkomen, maar zorgt voor een doorleefde uitstraling. Hardsteen is bovendien een wat zachter materiaal, dat gemakkelijk krassen kan geven.

Wij geven het advies om altijd een snijplank en onderzetters te gebruiken. Zitten of staan op het werkblad is ten zeerste af te raden, vooral bij uitsparingen.

U kunt het hardsteen werkblad het beste na montage meteen in oliën met lijnzaadolie, zonnebloemolie of olijfolie en dit de eerste 4 weken voor 1 keer per week herhalen en daarna ieder half jaar.